Screenshot maken op laptop – 6 eenvoudige en snelle manieren

Screenshots, ook wel screenshots genoemd, zijn een speciale methode om de inhoud van een computerscherm te fotograferen. Maar veel mensen blijven zich afvragen hoe ze een screenshot op een laptop kunnen maken.

De mogelijkheid om een ​​screenshot te maken is in veel situaties handig, waaronder het delen van website-updates met collega’s en het maken van foto’s van dierbaren die ver weg zijn tijdens het videochatten met hen tijdens de vakantie.

Een revolutionair aspect van moderne computers is het gemak waarmee screenshots kunnen worden gemaakt en opgeslagen als digitale afbeeldingen.

Je hebt de juiste plek gevonden als je de eenvoudigste manieren wilt weten om screenshots op een laptop te maken. Dit bericht laat zien hoe u eenvoudig en snel schermafbeeldingen op een laptop kunt maken en het vastgelegde afbeeldingsbestand kunt opslaan.

Screenshot maken op laptop: eenvoudige trucs

Hoewel er meerdere screenshot-apps zijn, zijn de ingebouwde methoden van Windows en Mac nog steeds de handigste. Hier volgen enkele manieren om een ​​schermafbeelding te maken in Windows, of u nu het hele scherm wilt vastleggen of slechts een deel ervan:

 • Met de toets “Print Screen” kan een screenshot worden gemaakt , ongeacht of het venster is gemaximaliseerd of geminimaliseerd.
 • Screenshots kunnen worden gemaakt door tegelijkertijd op de Alt- toets en de Print Screen- knop te drukken.
 • Druk op de Windows-toets en Print Screen (PrtSc) om een ​​screenshot te maken
 • Maak een screenshot in Windows met het Snipping Tool- programma.
 • Een screenshot maken met de Snip & Sketch en screenshot-app
 • Maak screenshots op een pc met een extern programma of editor.
 • Druk op je Macbook op de Command- knop en druk op 3 of 4 .

Met al deze methoden kunnen binnen enkele seconden screenshots worden gemaakt en als JPG- of PNG-bestanden op uw systeem worden opgeslagen.

Knip & Schets

Het nieuwste alternatief voor een knipprogramma van Microsoft, Snip & Sketch , is een grote verbetering ten opzichte van eerdere versies. Dit hulpprogramma is eenvoudig toegankelijk via het menu Start of door op de sneltoetsen op uw toetsenbord te drukken, Win + Shift + S.

Wanneer u op de sneltoetsen drukt, wordt het scherm zwart en verschijnt er een werkbalk met vijf knoppen naast de tool Knippen en schetsen. U kunt screenshots maken en annoteren met Snip & Sketch en deze vervolgens delen met anderen.

In vergelijking met het standaard knipprogramma in Windows is deze vervanging veel eenvoudiger te gebruiken. De helderheid van je laptopscherm zal iets afnemen.

Nadat u het gedeelte van het scherm hebt geselecteerd dat u wilt vastleggen, kunt u eenvoudig de gekopieerde tekst kopiëren en in een afbeeldingseditor plakken voordat u het bestand opslaat.

Voor extra gemak wordt dit hulpprogramma ook vermeld in het systeemvak . Het heeft ook een beeldbewerkingsprogramma waarmee u eenvoudige bewerkingen kunt uitvoeren, zoals bijsnijden en roteren .

Maak een screenshot met behulp van een knipprogramma

Er is een ingebouwde screenshot-tool in Mac en Windows genaamd Snipping Tool . Hiermee kunt u uw scherm vastleggen en basisaanpassingen maken. Volg deze stappen om te leren hoe u het knipprogramma van uw laptop kunt gebruiken om afbeeldingen vast te leggen:

 • Stap 1: Selecteer en start het knipprogramma met behulp van het Windows-zoekvak.
 • Stap 2: Tik op de knop ‘Nieuw’ om een ​​screenshot te maken.
 • Stap 3: Verplaats het dradenkruis naar de locatie waar u de schermafbeelding wilt laten beginnen en sleep vervolgens om een ​​gebied op te geven.
 • Stap 4: Selecteer de optie ‘Save Snip’ om de schermafbeelding op te slaan . U kunt de afbeelding opslaan in JPG- of PNG-indeling.

De PrintScreen-knop

Op de bovenste rij toetsen of met de pijltjestoetsen op sommige laptops vind je de Print Screen-knop. In Windows 10 en 11 is het indrukken van de toets Print Screen (PrtScn) de snelste manier om een ​​screenshot te maken. Om een ​​screenshot van je volledige scherm te maken, moet je op de PrtScn- toets rechtsboven op je toetsenbord drukken.

De schermafbeelding wordt opgeslagen op het klembord . U kunt het plakken in een documentbewerkingsprogramma (zoals Microsoft Word of Paint) dat ingevoegde afbeeldingen ondersteunt. Het is de gemakkelijkste manier om een ​​schermvullend screenshot te maken.

U kunt het Screenshots-album vinden in Verkenner onder Afbeeldingen aan de linkerkant van het venster na het maken van een screenshot in Windows 11 door op de PrtScn- knop te drukken. Als je OneDrive hebt geactiveerd, wordt de schermafbeelding daar ook geüpload.

Alt+Windows+Prt SC-knoppen

Druk op Alt+Win+PrintScreen om alleen het huidige venster vast te leggen . Zorg ervoor dat u de actieve Window-toets hebt.

De schermopname bevat geen achtergrondtoepassingen. In de Macbook worden de vastgelegde afbeeldingen opgeslagen in de submap “Capture” van de standaardmap “Video’s” .

Als u Windows gebruikt (het werkt alleen met de actieve Window-toets), wordt een screenshot gemaakt en naar het klembord gekopieerd. U kunt het kopiëren en plakken in elk programma dat foto’s kan weergeven, inclusief afbeeldingseditors, tekstverwerkers en meer. Om te plakken, selecteert u Bewerken—> Plakken of drukt u op Ctrl+V.

Geen Print Screen-toets?

Microsoft biedt een alternatieve sneltoets voor het geval uw laptop de PrtScn- toets mist. Om een ​​screenshot te maken, drukt u op de Fn- toets in combinatie met de Windows-logotoets en de spatiebalk . De schermafbeelding wordt opgeslagen in de afbeeldingenbibliotheek onder het tabblad Schermafbeeldingen.

In een ander geval werkt uw printscreen-toets mogelijk niet vanwege een probleem met het toetsenbord van uw laptop . U kunt een toetsenbord op het scherm gebruiken om op de toets te drukken of u kunt alternatieve methoden gebruiken.

Spelbalk gebruiken

De spelbalk is een andere veelgebruikte methode om screenshots te maken in Windows 10. Laten we eens kijken naar de procedure die werd gebruikt om dit resultaat te bereiken.

 • Druk op de Windows – toets + G. Als u dit selecteert, wordt het spelmenu geopend.
 • Als u de menu-opties Instellingen—>Windows-instellingen—>Spelbalk selecteert, krijgt u een verscheidenheid aan opties voor het aanpassen van de visuele en functionele kenmerken van de speldoos.
 •  Tik op Ja ; het is een spel in het optiedialoogvenster dat verschijnt.
 • Druk op de camerapictogramknop om een ​​screenshot te maken . Een pijl op het scherm geeft de snelste route aan naar de oorspronkelijke locatie van de schermafbeelding. U kunt snel toegang krijgen tot de camera van Windows door op Windows+Alt+PrtScn te drukken.
 • Deze opnamen worden opgeslagen in de map C: Users(Gebruikersnaam) VideosCaptures als PNG- bestanden.

Hoe maak je een screenshot op je Mac

U kunt een screenshot maken door tegelijkertijd Shift, Command en 3 ingedrukt te houden.

Om een ​​screenshot te wijzigen, moet u eerst op de miniatuur klikken die in de rechterbovenhoek van het scherm verschijnt. U kunt ook gewoon wachten op de schermafbeelding en deze opslaan op uw computer.

Hoe een deel van het scherm vast te leggen

Houd de Shift-, Command- en 4- toetsen tegelijkertijd ingedrukt.

Plaats het vizier op het gebied dat u wilt vastleggen en laat het los. U kunt de selectie verslepen door de spatiebalk ingedrukt te houden . Druk op de Escape-toets (Esc) om de schermafbeelding af te breken voordat deze wordt gemaakt.

Houd de printscreen- knop ingedrukt totdat de schermafbeelding is gemaakt.

Om een ​​screenshot te wijzigen, moet u eerst op de miniatuur klikken die in de rechterbovenhoek van het scherm verschijnt. U kunt ook gewoon wachten tot de schermafbeelding op uw computer is opgeslagen.

Mac Screenshot-snelkoppelingen

Op elke Mac kunnen schermafbeeldingen van hoge kwaliteit worden gemaakt en vervolgens naar wens worden bewerkt of gedeeld. Het is mogelijk om een ​​screenshot te maken van het hele scherm, een specifiek venster of een aangepast gebied. Elke methode voor het maken van schermafbeeldingen op een Mac omvat het indrukken van een combinatie van de Shift-, Command- en cijfertoetsen .

Met een Mac kun je het hele scherm vastleggen door Shift + Command + 3 ingedrukt te houden .

Gebruik Shift + Command + 4 om slechts een bepaald deel van uw scherm op te slaan. De aanwijzer verandert in een draadkruis. Om een ​​screenshot te maken, selecteert en sleept u het gebied dat u wilt vastleggen en laat u de muis los.

Houd Shift + Command + 4 ingedrukt op je Mac, laat vervolgens alle toetsen los en druk op de spatiebalk om een ​​screenshot te maken van een geselecteerd venster. Uw cursor zou moeten transformeren van een dradenkruis in een camerasymbool. Nadat u meerdere vensters met de muis hebt geselecteerd, kunt u klikken om een ​​screenshot te maken.

Het komt neer op

Een screenshot maken is een fluitje van een cent en je hebt er zelfs geen extra software voor nodig. Het maakt niet uit of u een Mac, pc, Chromebook, iPhone, Android of een ander apparaat gebruikt; het maken van screenshots is heel gemakkelijk en snel.

Als je je ooit hebt afgevraagd hoe je een screenshot op een laptop kunt maken , zouden de eerder genoemde methoden het proces veel eenvoudiger moeten maken en je in staat stellen meer te doen in minder tijd.

Laat ons in de opmerkingen weten welke methode u het gemakkelijkst vond om een ​​screenshot te maken.

Leave a Reply